Search

Ilse is begeleider Kind & Jeugd

Ilse Kersten (29) is begeleider Kind & Jeugd bij Dichterbij en volgt daarnaast een opleiding om nóg beter te worden in haar vak. ‘Onze cliënten zijn jong en hebben nog een hoop te leren. En zelf wil ik ook nog heel veel leren. Dichterbij biedt daar volop kansen toe.’

Dit is het!

“Als preventieassistent bij een tandartspraktijk had ik veel contact met mensen, maar de onderlinge communicatie bleef beperkt – het is nu eenmaal niet zo makkelijk praten als er aan je gebit gewerkt wordt. Ik besloot verder te kijken en maakte tijdens een open avond van de Hogeschool Arnhem Nijmegen kennis met de opleiding Social Work, waarover ik direct enthousiast was.

Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar een organisatie waar ik die studie kon combineren met een baan. Zo ben ik bij Dichterbij uitgekomen, een schot in de roos. Vanaf de eerste dag dat ik als leerlingbegeleider aan de slag ging, voelde ik: dit is het!”

Uitdaging en dynamiek

“Sinds twee jaar ben ik begeleider bij een woonlocatie voor meiden van 14 tot 22 jaar met een licht verstandelijke beperking. Ik hoor collega’s weleens zeggen: ‘geen dag is hier hetzelfde’. Nou, bij ons is geen minuut hetzelfde. De meiden zijn heel nieuwsgierig, open en direct. En het zijn pubers, hè. Als ik een vlek in mijn trui heb of ze vinden dat mijn haar raar zit, dan houden ze dat echt niet voor zich. 

Het is vaak heel leuk en gezellig in huis, maar soms knettert het. Dan zitten ze zichzelf of elkaar in de weg of zoeken ze de grens op, even aftasten hoe ver ze kunnen gaan. Als begeleider moet je stevig in je schoenen staan en creatief zijn. De ene keer ben ik streng, de andere keer helpt het juist om een beetje mee te bewegen. Ik hou wel van die uitdaging en van de dynamiek in huis.”

Wil jij net als Wendy ook een verschil maken in het leven van mensen met een verstandelijke beperking? Maak werk van je talent als begeleider bij Dichterbij.

Lieve schat

“Ilse is een heel gezellige meid. Ik ben haar persoonlijk begeleider en we kunnen het goed vinden samen. Om te beginnen vinden we het heel leuk dat we dezelfde naam hebben, dat schept al een band. Ilse heeft een goed gevoel voor humor en maakt vaak rake opmerkingen waar ik hartelijk om kan lachen. Ze is heel beweeglijk, praat snel en veel – wat de andere meiden soms een beetje irriteert –, maar Ilse blijft zichzelf en brengt vooral een hoop gezelligheid met zich mee. Zelfs als ze druk in de weer is met diamond painting of aan het tekenen is, hoort ze alles en reageert ze vaak heel gevat op wat er gezegd wordt. Wat ik heel mooi vind aan Ilse, is dat ze oprecht geïnteresseerd is in de ander. Ze vraagt bijvoorbeeld altijd hoe mijn weekend was en hoe het met mijn hond gaat. Ze is een lieve schat.”

Vertrouwensband

“Onze cliënten zijn jong en hebben nog een hoop te leren. Maar omdat ze verbaal best sterk zijn, worden ze nog weleens overschat. Een belangrijk onderdeel van de taak van begeleider is om hen sociaal weerbaar te maken. Hoe maak je je mening kenbaar? Hoe reageer je op anderen? Hoe gedraag je je in verschillende situaties?

Mijn collega’s en ik leren ze om voor zichzelf op te komen en rekening met anderen te houden. Wat wij daarvoor nodig hebben, is hun vertrouwen. Een goede band bouw je op door goed te kijken en te luisteren wat ze nodig hebben en door zelf ook open en eerlijk te zijn. Als ik een keer mijn dag niet heb, laat ik dat weten. ‘Nu even niet’, dat snappen ze best.Ik haal heel veel voldoening uit mijn werk. Ik geniet van de gezellige momenten, maar kom ook tevreden thuis als een van de meiden na een moeilijke dag toch met een goed gevoel naar bed is gegaan; als we een goed gesprek hebben gevoerd of tot een oplossing zijn gekomen.”

Zin om te leren

“Momenteel volg ik naast mijn werk de hbo-masteropleiding Social Work. Ik wil graag doorgroeien in mijn vak en binnen de organisatie. Dat Dichterbij een deel van mijn studiekosten betaalt is prettig en voelt als een motivatie en waardering. Ook door mijn collega’s en manager voel ik me erg gesteund; ik kan altijd op hen terugvallen. Ik heb er echt zin in om nog veel meer leren. Heel fijn dat daarvoor bij Dichterbij zo veel gelegenheid is.”

Neem contact op

Weet je nog niet precies wat jij wilt, maar wil je wel graag de mogelijkheden bespreken? Neem gerust contact met ons op via
088-7540000 of info@dichterbij.nl. We horen graag van je!

Geen vacature missen?

We houden je graag op de hoogte van nieuwe vacatures. Laat ons weten waar je voorkeur ligt, dan ontvang je de passende vacatures direct in je mailbox.