Search

Bernie is begeleider EVB+

Bernie Toonen is begeleider bij Merode, een woongroep van twee geschakelde woningen in Sint Oedenrode voor volwassen met een ernstige meervoudige beperking. “Het is als het runnen van een gezin. Je bent de hele dag lekker bezig.”

Dichterbij is Ilse én Bernie

“Samen zijn we honderd. Dat is het uitgangspunt bij alles wat ik met en voor onze bewoners doe; bij het aankleden, het vouwen van de was, het leggen van een puzzel. Kan een cliënt 10 procent voor zijn of haar rekening nemen, dan is mijn bijdrage 90 procent. Is iemand tot 30 procent in staat, dan vul ik dat aan met 70 procent. Als begeleider ben je de betrouwbare ander. We kijken elke nieuwe dag naar de mogelijkheden van vandaag. Samen krijgen we alles voor elkaar.”

Onvoorwaardelijk

“Zodra ik binnenkom, ben ik er onvoorwaardelijk voor de bewoners. Ik ken ze door en door. Ik zie het wanneer ze blij zijn, merk het als ze een mindere dag hebben en voel hoe dankbaar ze zijn als we zo’n dag samen toch tot een fijn einde kunnen brengen. Dat geeft mij ook heel veel voldoening. Andersom merken zij het direct aan mij als ik humeurig ben. En ben ik een keer ongeduldig, dan worden zij dat ook. Je moet je daar als begeleider goed bewust van zijn, kritisch naar jezelf kunnen kijken. Ook naar je collega’s trouwens. Durf elkaar aan te spreken op wat goed en minder goed gaat, want je moet het sámen doen, samen één lijn trekken. Duidelijkheid en continuïteit zijn heel belangrijk.”

Wil jij net als Bernie ook een verschil maken in het leven van mensen met een verstandelijke beperking? Maak werk van je talent als begeleider EVB+ bij Dichterbij.

Net een gezin

“Het begeleiden van een groep lijkt op het runnen van een gezin. Ik geniet daarvan, ben de hele dag lekker bezig. Rond 7.15 staan de bewoners op. Afhankelijk van de ondersteuning die ze nodig hebben, help ik ze bij het wassen en aankleden. Daarna ontbijten we en hebben ze nog even tijd om iets voor zichzelf te doen voordat ze opgehaald worden om naar de dagbesteding te gaan. Als ze rond 15.30 thuis komen, drinken we wat, nemen we de dag door, doen we wat taakjes in huis en gaat ieder even zijn eigen gang. Ik kook, met hier en daar wat hulp van de bewoners, waarna we samen eten, opruimen, tv kijken, … het gaat er hier niet heel anders aan toe dan in andere gezinnen.”

Samen

“De bewoners hebben een ernstig meervoudige beperking, maar dat wil niet zeggen dat ze niets kunnen. Zolang wij de juiste omstandigheden creëren, kunnen zij het beste uit zichzelf halen en zich ontwikkelen. Samen met de familie, de psycholoog, de gedragsdeskundige, de fysiotherapeut, met een heel team van mensen die de bewoners écht kennen, kijken we steeds of we hun grenzen misschien nog een beetje kunnen oprekken. Zo vroeg een van onze bewoners altijd erg veel aandacht, ook als we bijvoorbeeld met de verzorging van een andere bewoner bezig waren. Stap voor stap zijn we hem toen gaan trainen om een tijdje alleen op zijn kamer te spelen. Eerst drie minuten, daarna zes en tegenwoordig kan hij zich een half uur zelfstandig met zijn speelgoed vermaken. Hij weet nu dat we er daarna gewoon weer voor hem zijn. Onvoorwaardelijk vertrouwen, daar gaat het om.”

Neem contact op

Weet je nog niet precies wat jij wilt, maar wil je wel graag de mogelijkheden bespreken? Neem gerust contact met ons op via
088-7540000 of info@dichterbij.nl. We horen graag van je!

Geen vacature missen?

We houden je graag op de hoogte van nieuwe vacatures. Laat ons weten waar je voorkeur ligt, dan ontvang je de passende vacatures direct in je mailbox.