Search

Rob is begeleider LVB

Rob van den Hork (37) is sinds een jaar begeleider LVB bij Dichterbij. In deze baan kan hij zijn sportieve en creatieve ei kwijt én vond hij precies waarnaar hij op zoek was: “een fantastische uitdaging waar veel dankbaarheid en waardering tegenover staat.”

Rob is op zijn plek

“Hiervoor werkte ik dertien jaar voor een andere organisatie als begeleider van jongeren met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Dat deed ik met veel plezier, tot ik merkte dat het steeds lastiger werd om een positieve draai aan hun gedrag en aan de dagen te geven. Ik kreeg behoefte aan een nieuwe werkplek en nieuwe mensen om me heen. Ik belde met Dichterbij en al snel bleek dat er mogelijkheden voor me waren. Na een aantal gesprekken heb ik zes locaties bezocht om me te goed te oriënteren. Zo heb ik de plek gevonden waar ik nu alweer ruim een jaar werk. Hier voelde ik meteen een klik, hier ben ik op mijn plek. Dat is heel belangrijk in dit werk.”

Bart en Rob

Afwisselend en dynamisch

“Mijn collega’s en ik begeleiden elf mannen van eind twintig tot pakweg veertig jaar. Ze hebben ook een licht verstandelijke beperking, maar bij de meesten gaat dit gepaard met autisme, waardoor ze baat hebben bij regelmaat en voorspelbaarheid. Denk nu niet dat alle dagen hier hetzelfde zijn! Mijn werk is juist heel afwisselend en dynamisch. Want zo prettig als de cliënten een vaste structuur vinden, zo snel raken zij onrustig als die verstoord wordt. De ene keer is een hand op de schouder of een geruststellend woord dan genoeg, een andere keer is het best een uitdaging om iemand of de hele groep weer comfortabel te krijgen. Maar het lukt altijd, we kennen elkaar inmiddels goed. Het vertrouwen dat daaruit spreekt en de dankbaarheid van de mannen, is precies waarnaar ik vorig jaar op zoek was.”

Wil jij net als Rob ook een verschil maken in het leven van mensen met een verstandelijke beperking? Maak werk van je talent als begeleider LVB bij Dichterbij.

Gouden momenten

“Voor elke cliënt maken we elke dag een persoonlijk programma zodat ze weten waar ze aan toe zijn. De meesten gaan doordeweeks naar de dagbesteding, een paar krijgen dagbesteding aan huis. Daar geven we zelf invulling aan, wat ik super leuk vind. Het biedt me de mogelijkheid om de dag goed af te stemmen op hoe de cliënt in zijn vel zit – om hem wel of niet uit te dagen, op pad te gaan of thuis te blijven, de actie op te zoeken of rustig aan te doen. De een-op-een-momenten met cliënten vind ik sowieso geweldig. Een beetje dollen of een serieus gesprek en ondertussen een potje darten, tafeltennissen of FIFA op de Playstation, dat zijn echt gouden momenten, daar zit alles in wat dit werk zo bijzonder maakt.”

Met elkaar

Onze elf cliënten zijn huisgenoten van elkaar, maar zoeken elkaar niet voortdurend op. We eten samen en drinken ’s middags een kop koffie in de woonkamer. Maar als bijvoorbeeld het Nederlands elftal speelt, kijken ze de wedstrijd het liefst in alle rust op hun eigen kamer. Wat me juist daarom raakt, is hun reactie als ze zien dat een ander het even moeilijk heeft of verdrietig is. Dan geven ze hem de ruimte en tonen ze begrip als diegene wat meer aandacht krijgt. Het doet me echt goed dat zij en wij dit als groep met elkaar hebben opgebouwd.”

Droombaan

“Ik heb heel mooi werk. Je moet stevig in je schoenen staan en stressbestendig zijn, want lang niet alles loopt zoals je het vooraf bedenkt en je verantwoordelijkheid is groot. Maar als je merkt dat het lukt om daar op de juiste manier op in te spelen, dat je iemand kunt bieden wat hij op dat moment nodig heeft, dat geeft zo veel voldoening. Ik sta er ook nooit alleen voor; de samenwerking met mijn collega’s en leidinggevenden is heel goed, we vertrouwen blind op elkaar, en ook met familie en naasten hebben we regelmatig en prettig contact. Tegen iedereen die nieuwsgierig is naar Dichterbij of meer wil weten over het werk van begeleider LVB, zou ik zeggen: bel of mail ons. Mijn collega’s en ik vertellen je graag meer!”

Neem contact op

Weet je nog niet precies wat jij wilt, maar wil je wel graag de mogelijkheden bespreken? Neem gerust contact met ons op via
088-7540000 of info@dichterbij.nl. We horen graag van je!

Geen vacature missen?

We houden je graag op de hoogte van nieuwe vacatures. Laat ons weten waar je voorkeur ligt, dan ontvang je de passende vacatures direct in je mailbox.