Search

Ace is verzorgende IG

Ace de Boer (29) werkt als verzorgende IG én is woonbegeleider van cliënten met een lichte verstandelijke of ernstig meervoudige beperking (LVB, EMB). Hij geniet van het spelen en dollen met hen. Een kantoorbaan? Niets voor hem. “Hier ben ik helemaal op mijn plek.”

Niet zo ingewikkeld

“Onze locatie bestaat uit vier woningen, waarvan twee voor EMB-cliënten en twee voor LVB-cliënten van rond de dertig tot ongeveer zestig jaar. De mannen en vrouwen met een meervoudige beperking hebben zorg en ondersteuning nodig bij vrijwel alle dagelijkse verrichtingen en bezigheden: eten, drinken, persoonlijke verzorging, toiletgang, medicatie, spel en ontspanning. Mensen zeggen me weleens: ‘Wat knap dat je dit werk doet.’ Maar zo ervaar ik dat helemaal niet. Ik vind het niet zo ingewikkeld, maar juist heel leuk dat ik lekker los met ze kan omgaan, dat ik een beetje met ze kan spelen.”

Klein feestje

“De cliënten kunnen niet praten, maar communiceren met geluiden en lichaamstaal. Als iemand over z’n buik wrijft, moet hij dan naar de wc? Heeft hij buikpijn? Dorst misschien? Door goed observeren en onderzoeken, leer je na een tijdje de signalen herkennen en weet je of iemand goed of minder goed in z’n vel zit.

Als ik aan het begin van mijn werkdag binnenkom en merk dat de cliënten blij zijn me te zien, begint mijn dag goed. Ik probeer er altijd een klein feestje te maken. Als het kan, als de hoofden ernaar staan, zet ik bijvoorbeeld de muziek wat harder, pak ik een cliënt bij beide handen en swing ik de rolstoel heen en weer. Ik hou ervan om de energie te laten stromen en daar ontspanning in te zoeken. Als dat lukt, ga ik aan het einde van de dag tevreden weer naar huis.”

Wil jij net als Ace ook een verschil maken in het leven van mensen met een verstandelijke beperking? Maak werk van je talent als verzorgende IG bij Dichterbij.

Een hoop plezier

“José is een sociale vrouw. Elke vrijdag komt haar broer haar ophalen voor een wandeling en elk weekend gaat ze bij een broer of zus op bezoek. Ze heeft best een groot netwerk, waar ze erg van geniet. José is ook altijd in voor een grapje; ze lacht graag en veel. Als er iets ‘mis’ gaat, heeft ze de grootste lol. Laat ik bijvoorbeeld mijn pen vallen, dan begint zij meteen te gniffelen.

Ik betrek haar, net als de andere cliënten, bij veel klusjes in huis. ‘Kom José, we gaan de was vouwen’, zeg ik dan, terwijl ik een T-shirt naar haar gooi. Dat vindt ze heel erg grappig. Ze kan dat shirt niet vouwen, en daar gaat het ook helemaal niet om, het gaat om de gezelligheid. We maken samen een hoop plezier.”

Oog en oor

“Ik draag veel verantwoordelijkheid, maar ben me daar niet eens zo bewust van. Het is vooral een kwestie van goed kijken en luisteren, oog en oor hebben voor de kleine signalen. Dat heb ik geleerd in mijn opleiding en door van collega’s af te kijken. Maar de echte interactie met de cliënten, waar zij behoefte aan hebben, wat je voor hen kunt betekenen, hoe je er voor en met hen een fijne dag van kunt maken, dat moet je ervaren. Dus als je dit leest en interesse hebt – ook als je nog geen ervaring met deze doelgroep hebt – loop gerust een keertje mee!”

Neem contact op

Weet je nog niet precies wat jij wilt, maar wil je wel graag de mogelijkheden bespreken? Neem gerust contact met ons op via
088-7540000 of info@dichterbij.nl. We horen graag van je!

Geen vacature missen?

We houden je graag op de hoogte van nieuwe vacatures. Laat ons weten waar je voorkeur ligt, dan ontvang je de passende vacatures direct in je mailbox.

Uitgelichte vacatures

Help jij cliënten om hun talenten te ontdekken en ontwikkelen? Vind je droombaan bij Dichterbij!