Search

Wendy is begeleider flex

Wendy Versteeg (46) werkte ruim twintig jaar in de thuiszorg. Dat deed zij altijd met veel plezier, maar door de toenemende werkdruk kon zij steeds minder aandacht schenken aan haar cliënten. ‘Ik miste de mens achter de zorgvraag, wilde meer diepgang.’ Die vond ze bij Dichterbij.

“Als ik ooit een switch zou maken, dan naar de gehandicaptenzorg. Dat zat altijd in mijn hoofd. Dus toen ik besloot mijn werk in de thuiszorg vaarwel te zeggen, kwam Dichterbij al gauw in beeld. Ik ben in oktober 2021 begonnen als flexmedewerker, wat inhoudt dat ik steeds zes weken tot een half jaar op een locatie werk. Ik ben begonnen als woonbegeleider van mensen met een ernstig meervoudige beperking. Mijn huidige locatie is een groepswoning voor mensen met een licht verstandelijke beperking. En hierna ga ik een paar maanden aan de slag bij een dagbestedingslocatie; dat wordt weer heel anders. Die variatie spreekt me erg aan.”

Zelf kiezen

“Werken op langdurige flexbasis is een mooie manier om veel kennis en ervaring op te doen en mezelf te blijven ontwikkelen. De flexperiode is lang genoeg om collega’s en cliënten te leren kennen en onderling vertrouwen op te bouwen. En wat ik ook heel prettig vind: de keuze is aan mij.

Het Flexpunt polst of ik interesse heb om voor een aantal weken of maanden op een bepaalde locatie aan het werk te gaan, bijvoorbeeld omdat een van de medewerkers door ziekte is uitgevallen of met zwangerschapsverlof is. Lijkt het me wat, dan bel ik met de roosteraar voor meer informatie: locatie, doelgroep, aantal uren, werktijden, … En daarna maak ik mijn keuze.”

Wendy is begeleider flex

Zo veel voldoening

“Petra is een rustige, vriendelijke vrouw. Ze hoort en ziet niet goed, waardoor ze niet altijd alles meekrijgt. Maar als ik haar vragen stel en bij het gesprek betrek, dan geniet ze daar zichtbaar van. Petra treedt niet op de voorgrond, maar doet wel graag mee. Ze helpt vaak met het voorbereiden van het avondeten en het opmaken van de borden. Als ik haar dan zeg dat het er weer allemaal zo lekker en mooi uitziet, dan straalt ze. Verder houdt ze van wandelen, sjoelen, een spelletje en een praatje – van gezelligheid, zolang het niet te luidruchtig is.

Petra is nog behoorlijk zelfredzaam en echt een doorzetter. Lukt iets de eerste keer niet, dan probeert ze het nog eens. Soms zie ik haar bijvoorbeeld stoeien met haar rok of bloes. ‘Lukt het?’, vraag ik dan. Ik neem het haar niet zomaar uit handen, zij bepaalt. Want het duurt misschien iets langer, maar het geeft zoveel voldoening als het lukt – haar, en mij dan ook.”

Mooie uitdaging

“Het allermooiste aan mijn werk? Dat ik van betekenis kan zijn voor cliënten, wat vaak in kleine dingen zit: een spelletje spelen, een eindje wandelen, nagels lakken, een ijsje eten. Als zij blij zijn en een fijne dag hebben, heb ik dat ook.

De ene cliënt kan beter duidelijk maken wat hij of zij leuk of juist vervelend vindt dan de andere. Het is daarom belangrijk om goed te observeren en veel vragen te stellen, om vooral niet in te vullen wat iemand denkt of wil. Dat is soms best een uitdaging, maar wel een heel interessante en mooie. Zo leer je de ander echt kennen.”

Als een jas

“Dit werk past me als een jas. Wel vind ik het nog spannend om de eerste dienst op een nieuwe groep alleen te draaien. Zo ben ik in het begin eens flink gekrabd door een cliënt omdat ik zijn lunch niet op tijd klaargezet had. Dat verstoorde zijn ritme, waar hij vanwege zijn autisme met agressie op reageerde; ik had dat niet voorzien.

Ik heb me dat overigens niet persoonlijk aangetrokken en nam het die cliënt ook niet kwalijk. Wel vraag ik nu, om dergelijke situaties te voorkomen, altijd om twee inwerkdiensten als ik ergens voor het eerst aan de slag ga. Dat kan altijd, die steun voelt goed. En zo’n eerste kennismaking is ook voor de cliënten fijn.”

Nooit meer anders

“Bij Dichterbij voel ik me als een vis in het water. Ik heb mijn draai snel gevonden en ben alleen maar enthousiast over mijn carrièreswitch. Ik heb in korte tijd ook al zo ontzettend veel geleerd. Ik wil hier voor geen goud meer weg.

Tegen iedereen die overweegt of nog twijfelt om in de gehandicaptenzorg aan de slag te gaan: Neem contact met ons op en plan een kennismakingsgesprek in. Dat geeft je een goede indruk van de inhoud en betekenis van het werk en de cliënten. Maar pas op, ze stelen je hart waar je bij staat.”

Zo ziet een werkdag eruit

22.15 uur

Ik kom aan bij de woning. De cliënten liggen nog in bed. Ik bel met de nachtzorg voor de overdracht en eventuele bijzonderheden. Ik log in en lees de rapportages in het cliëntendossier.

07.30 uur

Ik wek de cliënten en help hen met aankleden en wassen als dat nodig is.

08.00 uur

We ontbijten samen aan tafel en ik verstrek medicatie. Ik help de cliënten met het klaarmaken van hun broodtrommels. We ruimen samen af.

09.30 uur

De cliënten gaan naar dagbesteding. Ze lopen er zelf naartoe of worden opgehaald door de taxi. Ik ruim nog wat op, verschoon een bed. Daarna help ik een collega in de andere woning met de persoonlijke verzorging van een bewoner.

10.30 – 11.00 uur

Tijd voor een kop koffie met bewoners.

12.30 uur

Met bewoners die thuis zijn lunchen we gezamenlijk. Daarna zijn er altijd wel wat taken te doen: boodschappen bestellen, medicatie bestellen, soms een telefoontje met de huisarts, ondersteunen bij dagelijkse activiteiten. En de middag is er ook voor een wandeling, een eindje fietsen, iets knutselen, een spelletje spelen en het voorbereiden van het eten.

14.30 uur

De eerste cliënten komen thuis. We drinken wat en kletsen over hoe hun dag verlopen is. Daarna gaan ze naar hun kamer, kijken wat tv of lopen even mee naar de winkel voor een boodschap.

15.30 uur

Mijn dienst zit erop. Morgen weer een dag. Ik kijk er nu al naar uit!

16.00 uur

Bewoners die naar dagbesteding zijn geweest komen thuis.

Neem contact op

Weet je nog niet precies wat jij wilt, maar wil je wel graag de mogelijkheden bespreken? Neem gerust contact met ons op via
088-7540000 of info@dichterbij.nl. We horen graag van je!

Geen vacature missen?

We houden je graag op de hoogte van nieuwe vacatures. Laat ons weten waar je voorkeur ligt, dan ontvang je de passende vacatures direct in je mailbox.